Friheden Til at Vælge Skal Ikke Tages for Givet

I Danmark har vi det utroligt godt. Det kan vi nogle gange godt komme til at glemme. Det der fik det til at gå op for mig, hvor godt jeg egentlig har det, var da min ven fortalte mig om sin egen mangel på frihed. Hans fortælling handlede nærmere specifikt om, hvordan han endte med at studere det, som han læste på universitetet. For mig var det en selvfølge, at man valgte noget, som man finder interessant, og godt kan se sig selv arbejde med ude i fremtiden. Jeg tror det er sådan, at langt de fleste danskere vælger deres uddannelse. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at der kunne være nogen som helst andre måder, at starte på den uddannelse man har valgt på. Men min ven, der kommer fra et andet land, informerede mig om, at hans uddannelsesvalg kom fra hans forældre. Hans forældre syntes han skulle læse jura, fordi der var gode penge i, at være advokat. Min kammerat var knap nok blevet født, før hans forældre havde besluttet sig for, at deres lille søn skulle være jurist. Det kan virke langt ude, for os danskere, at sådan et valg ikke er noget vi træffer selv. Men i hans hjemland er det faktisk en meget almindelig måde, at tilgå uddannelse på. Idéen skulle være, at forældrene har mere livserfaring, og derfor ved bedst.

 Jeg tænker nogle gange over, hvordan jeg vil have reageret, hvis mine forældre havde valgt min uddannelse for mig. Hvad mon de ville have valgt? Der er ikke nogle af mine ud forældre der selv har en universitetsuddannelse. Min far stoppede efter folkeskolen, og min mor gik på produktionsskole. Jeg tror dog ikke, at de ville have valgt, at jeg skulle gå i deres sko. Mine forældre har altid støttet op om, at jeg skulle have mig en længerevarende uddannelse, da de vidste det var det bedste for mig. De ville selvfølgelig ikke have tvunget mig på universitetet, hvis det ikke var det, jeg havde lyst til. Men hvis nu de havde tvunget mig på universitetet, og de også havde tvunget mig til at læse noget bestemt, hvad ville det så være? Noget siger mig, at de ville have brugt samme logik og tilgang, som min vens familie har gjort. De ville kigge rundt i samfundet, og se hvilke mennesker, der var mest rige og succesfulde. Som forældre ønsker man selvfølgeligt sine børn det bedste, og derfor giver det mening, at vælge den uddannelse som umiddelbart ser ud til, at være mest profitabel.

Så jeg ville nok være end med, at læse til læge eller advokat. På den anden side, kan det også være, at praktiske ting, ville tage del i beslutningsprocessen. Min far brokker sig eksempelvis ofte over, at den gamle bil han har, hele tiden falder fra hinanden. Så måske er det ikke helt utænkeligt, at han ville lægge op til, at jeg skulle blive mekaniker. Hvis jeg var mekaniker, kunne jeg trods alt reparere hans bil hver gang der var behov for det. Men så igen, det ville nok give mere mening, at jeg fik et job, der var rigtigt godt betalt, så jeg kunne købe ham en Volvo XC-40. Så vil han have en god og stabil bil, der ikke behøver reparationer i mange år, og jeg vil ikke være tvangsindlagt til at skulle reparere biler resten af mit liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.